Visietekst VWEA: Onshore windenergie in Vlaanderen
Windenergie is één van de weinige duurzame energiebronnen in Vlaanderen, en is en blijft een goede keuze in functie van betaalbaarheid, lokale verankering en bevoorradingszekerheid.
De Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) verenigt de actoren in de windenergiesector (studiebureaus, projectontwikkelaars, windparkuitbaters en de toeleverings-industrie) en is het aanspreekpunt voor de overheid en bedrijven met interesse in windenergie. VWEA ijvert voor een gedragen ontwikkeling van windenergie in Vlaanderen.
Ontdek wie VWEA isgeïnstalleerd vermogen in Vlaanderen
elektriciteit in België afkomstig van wind
windturbines in Vlaanderen
gezinnen voorzien van stroom door Belgische windturbines
Windenergie is één van de weinige duurzame energiebronnen in Vlaanderen, en is en blijft een goede keuze in functie van betaalbaarheid, lokale verankering en bevoorradingszekerheid.
Op 15 juni vieren we naar jaarlijkse gewoonte de Dag van de Wind.
Voldoende hoge doelstellingen voor hernieuwbare energie zijn absoluut noodzakelijk om de
energietransitie te laten slagen en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te
verminderen. Met recente, door de sector positief onthaalde, beleidsinitiatieven en de kansen die
Europese projecten zoals de Green Deal en REPowerEU bieden, staat Vlaanderen op een kantelpunt.
Nu is het moment om onze ambities te verhogen en volop in te zetten op de verdere uitbouw van
onshore windenergie, gesteund door technologische vooruitgang en een solide beleidskader.
Onshore Windenergie is van strategisch belang voor Vlaanderen. Deze energievorm is niet alleen één van de meest haalbare duurzame opties in onze regio, omwille van de betaalbaarheid en lokale verankering, maar is ook cruciaal voor het waarborgen van onze energiebevoorrading.
Kennis van windenergie is belangrijk voor kinderen omdat het hen bewust maakt van duurzame en milieuvriendelijke energiebronnen. Het stimuleert hun nieuwsgierigheid en wetenschappelijk denken door basisprincipes van natuurkunde te introduceren. Kinderen leren ook de waarde van technologie en innovatie bij het aanpakken van klimaatverandering.
Is er in Vlaanderen voldoende wind op land? Hoeveel mensen werken in de windenergiesector? … Vind het antwoord op deze vragen in de FAQ.
Wist je dat?
Na de windsnelheid is de oppervlakte van de rotor de belangrijkste factor in de energieopbrengst van een windturbine. Wanneer de wieken twee keer zo groot worden, vangen ze vier keer zo veel wind. Dat betekent dus vier keer meer groene energie.
Over Windenergie
Het principe van een windmolen lijkt simpel: de wind laat de bladen draaien, en deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Maar achter dat simpele principe schuilt een complex proces.
In aanloop naar de verkiezingen in 2024 stelde VWEA een visietekst op met de belangrijkste speerpunten die aangepakt moeten worden om de verdere ontwikkeling van windenergie in Vlaanderen te faciliteren. Hiermee kunnen Vlaamse beleidsmakers aan de slag om het meeste te halen uit onshore windenergie. Op naar een maximale benutting van het potentieel in Vlaanderen!