Afstandsregels kortwieken de verdere ontwikkeling van onshore wind in Vlaanderen  

NIEUWSFLITS  2025/08 – Afstandsregels kortwieken de verdere ontwikkeling van onshore wind in Vlaanderen   

 

Naar aanleiding van de aankondiging over de invoering van afstandsregels voor onshore wind door Minister van Omgeving Jo Brouns, heeft VWEA een persbericht uitgestuurd waarin het zijn bezorgdheid uit over de impact van deze maatregel op de verdere ontwikkeling van onshore windenergie in Vlaanderen.

 

Persbericht VWEA

De Vlaamse Windenergie Associatie is zeer teleurgesteld in de intentie van Minister Brouns om afstandsregels in te voeren, en vraagt dringend meer verduidelijking. De sector maakt zich grote zorgen over het toekomstig regelgevend kader waarbinnen projecten zullen moeten gerealiseerd worden. Deze Vlaamse Regering heeft de doelstelling voor onshore windenergie recent opgetrokken naar 2,8 gigawatt tegen 2030, maar ondergraaft nu mogelijks zelf de realisatie van deze doelstelling.

 

Rechtszekerheid als basis voor een goed investeringsklimaat

Het ontstaan van rechtsonzekerheid is nefast voor het investeringsklimaat. Als er een nieuwe omzendbrief met afstandsregels komt, zou dit de derde omzendbrief zijn in evenveel jaren tijd. Dergelijke volatiliteit in regelgeving ondermijnt het rechtszekerheidsbeginsel. Verder is het voor de sector niet duidelijk welke invulling er precies gegeven wordt aan deze afstandsregels. Wel duidelijk is dat het introduceren van afstandsregels in Vlaanderen een nieuwe spelregel zou zijn.

De sector blijft ervan overtuigd dat de sectorale normen voor geluid en slagschaduw een goed toetsingskader bieden om te bekijken waar ontwikkeling van onshore wind kan en waar niet. Grote turbines moeten daarbij aan dezelfde normen voldoen als kleinere types.

Dit initiatief creëert ook veel onduidelijkheid voor repowering van projecten. Veel van de nieuwe repoweringprojecten worden met dit initiatief potentieel allemaal van tafel geveegd.

 

Onshore wind zorgt voor energieopwekking voor en door de Vlaamse bevolking

De sector zet al jaar en dag in op draagvlakcreatie via lokale dialoog met omwonenden via infovergaderingen, schoolbezoeken,… , en zal dit ook in de toekomst blijven doen.  VWEA roept alle politieke niveaus op om dit zeker ook te blijven doen en hun beleidsinitiatieven in kader van de noodzakelijke energietransitie te blijven verdedigen. Het is voor de sector niet volledig helder hoe de introductie van afstandsregels onmiddellijk zal bijdragen tot het vergroten van draagvlak. Bijkomende regelgeving lijkt daarbij niet de beste oplossing. De sector is zeker bereid om hier verder met de minister over in dialoog te treden.

De sector wenst nogmaals te herhalen dat windturbines garant staan voor groene stroom vanop eigen bodem. Dit is dus goed voor onze energieonafhankelijkheid. Het elektriciteitsverbruik zal de komende jaren spectaculair toenemen. Elektriciteit zelf opwekken in Vlaanderen is dus een goede zaak voor onze gezinnen en bedrijven. Wat we zelf produceren, doen we goedkoper. Windenergie in Vlaanderen zorgt voor lokale economische activiteit, lokale investeringen en lokale jobs.

 

Maarten Dedeyne – directeur VWEA: “De sector reageert vandaag zeer verontwaardigd, en stelt zich openlijk de vraag hoe deze Vlaamse Regering haar verhoogde doelstellingen voor onshore wind wenst te realiseren tegen 2030? Vele spelers uit de sector spreken over een “boeken toe”-scenario als dit initiatief zich doorzet zoals het vandaag in de pers gebracht wordt. VWEA roept dan ook dringend op tot een dialoog met de minister.